Trwałe wyposażenie - strategiczna inwestycja w przyszłość sektora spożywczego i branży HoReCa

Sierpień 2025

Trwałe wyposażenie - strategiczna inwestycja w przyszłość sektora spożywczego i branży HoReCa

Urządzenia sanitarne w służbie wydajności przemysłowej

W sytuacji, gdy takie zagadnienia, jak bezpieczeństwo żywnościowe, optymalizacja zasobów czy konkurencyjność stały się priorytetami dla przemysłu spożywczego, strategiczne znaczenie ma dbałość o naprawdę każdy element w środowisku produkcyjnym. W tym kontekście kluczową rolę odgrywają również urządzenia sanitarne. Dziś, oprócz tego, że pełnią one swoją podstawową funkcję higieniczną muszą również sprostać innym wysokim kryteriom, takim jak oszczędność wody, wytrzymałość przy intensywnym użytkowaniu czy też łatwość konserwacji. Dobrze dobrane urządzenia to spokój ducha, wydajność i redukcja kosztów.

Jakie zatem rozwiązania pozwolą pogodzić wydajność, ideę zrównoważonego rozwoju i gwarancję niezawodności instalacji w perspektywie długoterminowej?

Trwałe wyposażenie - strategiczna inwestycja w przyszłość sektora spożywczego i branży HoReCa

Strefa produkcyjna i przetwórcza: solidność i maksymalna wydajność

W strefie produkcyjnej i przetwórczej istnieje wiele czynników utrudniających pracę: wysokie temperatury, wilgotne powietrze, częste wstrząsy mechaniczne i intensywne użytkowanie, czasem nawet przez całą dobę. Zainstalowana armatura musi więc umożliwiać szybkie napełnianie naczyń, precyzyjne mycie przyborów kuchennych lub żywności oraz doskonałą odporność na agresywne środki czyszczące stosowane na co dzień.

Zestawy ze spryskiwaczem do mycia wstępnego od DELABIE zostały zaprojektowane z myślą o właśnie takich ekstremalnych warunkach. Jednootworowy zestaw do mycia wstępnego z baterią (nr 5632) łączy w sobie ruchomą wylewkę rurową i spryskiwacz antyosadowy z regulacją strumienia umożliwiający łatwe przełączanie między strumieniem deszczowym do płukania a strumieniem skoncentrowanym do usuwania osadów. Wytrzymałość gwarantują odporne na uderzenia uchwyty i wąż zbrojony o jakości spożywczej.
W miejscach wymagających szczególnie wysokiego wypływu z armatury, np. do sprawnego napełniania komór zlewozmywaków lub dużych garnków, doskonale sprawdzi się stojąca bateria jednootworowa (nr 5610) zapewniająca wypływ nawet do 100 l/min, zapewniając jednocześnie płynność i wygodę obsługi.

Urządzenia te, przetestowane w wielu placówkach gastronomicznych, potwierdziły swoją niezawodność nawet w najbardziej wymagającym środowisku produkcji żywności.

Trwałe wyposażenie - strategiczna inwestycja w przyszłość sektora spożywczego i branży HoReCa

Szatnie pracownicze i stanowiska do mycia rąk: wyzwania związane z dużą eksploatacją, higieną i wytrzymałością

W szatniach pracowniczych i na stanowiskach do mycia rąk codzienny przepływ użytkowników wymaga rozwiązań, które są w stanie sprostać wysokiej eksploatacji bez uszczerbku dla bezpieczeństwa sanitarnego. W tym przypadku wyzwania są bardzo różne: od zapobiegania wszelkim skażeniom, poprzez usprawnienie codziennej pracy zespołu, aż po zapewnienie nienagannej higieny przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia wody

Wykonana z bakteriostatycznego Inoxu 304 umywalka zbiorowa CANAL (nr 120310) to wyjątkowo higieniczne i łatwe w utrzymaniu stanowisko do mycia rąk. W połączeniu z armaturą czasową TEMPOSTOP 2 (nr 702000) zapewnia doskonały kompromis między wytrzymałością i oszczędnością, ponieważ po uruchomieniu wypływ wody zamyka się samoczynnie po kilku sekundach, co pozwala uniknąć marnotrawstwa i jednocześnie eliminuje ryzyko ponownego kontaktu z armaturą już po umyciu rąk. 

Jeśli chodzi o rozwiązania bezdotykowe, to warto wspomnieć o zaworze umywalkowym BINOPTIC (nr 379ENC), który wyposażony jest w czujnik na podczerwień umożliwiający automatyczne uruchamianie wypływu po wykryciu obecności w polu detekcji. Dzięki temu długość wypływu jest za każdym razem indywidualnie dopasowana do potrzeb i jednocześnie przyczynia się do ograniczenia rozwoju bakterii.

Trwałe wyposażenie - strategiczna inwestycja w przyszłość sektora spożywczego i branży HoReCa

W przypadku mniejszych przestrzeni doskonałym rozwiązaniem typu ALL IN ONE jest umywalka ze stali nierdzewnej w wersji uruchamianej kolanem (nr 182320) lub elektronicznie (nr 184320). Oba modele umożliwiają otwieranie wypływu bez użycia rąk, a model elektroniczny posiada dodatkowo funkcję antybakteryjnego spłukiwania okresowego, co ogranicza rozwój bakterii również na poziomie instalacji sanitarnej.

Chociaż higiena rąk ma zasadnicze znaczenie, nie należy zapominać, że to z kolei toalety są źródłem największego marnotrawstwa wody. Natryski i pisuary to natomiast kolejne newralgiczne punkty, na które należy zwrócić uwagę w tym kontekście. Dlatego właśnie tak ważny jest dobór odpowiednich urządzeń, które zoptymalizują zużycie wody i tym samym ograniczą straty. DELABIE oferuje rozwiązania jednocześnie higieniczne i oszczędzające wodę. Takie, które idealnie nadają się do tego typu zadań.

Akcesoria higieniczne zwiększające wydajność stanowiska do mycia rąk

Aby zapewnić kompleksową i konsekwentną higienę w miejscu pracy, niezbędna jest szeroka gama akcesoriów higienicznych spełniających te same kryteria co wyposażenie podstawowe, tj. wytrzymałość, łatwość konserwacji i bezkompromisową higienę. Każdy element, od dozownika mydła po podajnik ręczników papierowych, został zaprojektowany tak, aby był łatwy w użyciu, a jednocześnie zapewniał higienę i wydajność.

Akcesoria te, wykonane z trwałych materiałów, takich jak Inox 304, są odporne na intensywne użytkowanie, a także częste czyszczenie. Ich prosty design sprawia, że łatwo je wkomponować w każdą przestrzeń o dużym natężeniu ruchu, zapewniając stanowisko do mycia, które jest jednocześnie harmonijne, funkcjonalne i zgodne z wymogami sanitarnymi branży.

Trwałe wyposażenie - strategiczna inwestycja w przyszłość sektora spożywczego i branży HoReCa

Strefy krytyczne: gotowość na sytuacje awaryjne!

Niektóre strefy krytyczne wymagają instalacji urządzeń ratunkowych, aby być przygotowanym na zagrożenia chemiczne i chronić zdrowie pracowników. Zestaw ratunkowy: natrysk bezpieczeństwa i oczomyjka (nr 9203) to niezbędny sprzęt umożliwiający szybkie przemycie oczu lub opłukanie całego ciała w przypadku przypadkowego rozprysku substancji chemicznej. Sama jego konstrukcja sprawia, że jest on doskonale dostosowany do ekstremalnych warunków panujących w zakładach przetwórczych, zapewnia optymalną higienę i jest odporny na wilgotne i słone środowisko.

Stanowiska pomocnicze i niewielkie strefy przygotowawcze: zwrotność i kompaktowość

Stanowiska pomocnicze i niewielkie strefy przygotowawcze stanowią kolejne wyzwanie ze względu na często ograniczoną przestrzeń, konieczność doraźnego czyszczenia i potrzebę optymalnej ergonomii. W tym przypadku najważniejsza jest wygoda obsługi i łatwość manewrowania

Bateria z elastyczną wylewką z pamięcią kształtu (nr 2526T2) pozwala skierować strumień wody dokładnie tam, gdzie trzeba, np. przy płukaniu ścianek zlewu lub przy czyszczeniu blatu. Do bardziej klasycznego zastosowania doskonale sprawdzi się natomiast bateria jednootworowa (nr 5650T2), która zagwarantuje wystarczający wypływ (60 l/min) i kompaktową instalację, która idealnie wpasuje się nawet w niewielką przestrzeń.

Trwałe wyposażenie to gwarancja na przyszłość

Starannie dobierając urządzenia sanitarne pod kątem ich lokalizacji i przeznaczenia, zakłady przetwórstwa spożywczego i placówki gastronomiczne poprawiają swoją ogólną wydajność: optymalizują zużycie wody, poprawiają warunki pracy pracowników i wzmacniają swój wizerunek wśród partnerów i klientów.

Trwałe wyposażenie oznacza przewidywanie potrzeb i zagrożeń w każdym obszarze oraz dobór sprzętu, który będzie w stanie im sprostać każdego dnia. Produkty DELABIE spełniają te wymogi, dając proste i solidne rozwiązania sprzyjające zrównoważonemu zarządzaniu. Pytanie tylko brzmi: czy Twoja przestrzeń sanitarna jest już gotowa?